A writer’s goldmine

Rotterdam had ook de laatste paar honderd meter dat het nog scheidde van het dorp opgeslokt – aan niemandsland wordt in de Randstad niet meer gedaan. Barendrecht. Was er jaren niet meer geweest, maar één verkeerde afslag en ik reed ineens m’n geboortedorp binnen.

Vooruitgang had ook hier onmiskenbaar toegeslagen: ik zag rotondes, een IKEA en een Cultureel Centrum. Het regende zachtjes. Mijn lagere school stond er nog, op een steenworp van de vijand, de christelijke basisschool. Of een ijsbalworp, in de winter. Verderop mijn voetbalclub en daar, in dat huis, woonde m’n beste vriendje. Nu niet meer, nu wonen daar Jack, Yvonne, Tobias & Maikel. Mijn oude buurt, nog altijd even braaf en grijs. Straat na straat, vind maar eens 10 verschillen: rijtjes huizen, auto’s, een eenzame boom in een perkje vol kniehoog zielloos groen.

Het huis waar ik opgroeide bleek enorm veranderd. Sterk gekrompen, om te beginnen: de tuin, ooit een voetbalveld, nu een postzegel. Ook viel ’t me op dat de huidige bewoners nog steeds niet het bordje met ‘Hier woonde Mark Schalekamp, schrijver‘ hebben opgehangen.

Het begon steeds harder te regenen, zoals het de 17 jaar dat ik er woonde voortdurend deed. ‘Het is knap dat je er nog zo goed uit bent gekomen,’ zei één van m’n psychiaters laatst bewonderend. A writer’s goldmine, die jeugd van mij, dat natuurlijk wel, dus mij hoor je niet klagen.

Ik at een puddingbroodje in de Dorpsstraat. Eigenlijk was hier niet zo veel veranderd: een Intertoys, Bakker Klootwijk, slagerij J. van der Ven. Het was vakantie en moeders liepen met hun kinderen, zonder uitzondering gehuld in Feyenoord-shirts. Zo luidt de etiquette in deze contreien, draag je iets anders, heb je iets uit te leggen.

In het Cultureel Centrum treedt volgende week Lenette van Dongen op, las ik. Op ’t moment dat ik ’t dorp verliet, hield ’t prompt op met regenen.

Advertenties

11 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

11 Reacties op “A writer’s goldmine

 1. Erik

  Mooi. En vooral herkenbaar, hoe die enorme voetbalvelden uit je jeugd intussen zijn gedecimeerd.

 2. Het lezen van deze ‘memories of Barendrecht’ doet me wel realiseren dat Barendrecht het op de één of andere manier het wel voor elkaar gekregen heeft bekend te zijn. Of in elk geval als plaatsnaam herkend te worden, zonder te weten waarvan. Dit in tegenstelling tot Carnisse, Koedood, Smitshoek en Strevelshoek, plaatsen waarvan ik de namen ik nu pas voor het eerst van mijn leven zie door de plattegrond van Barendrecht op dit plaatje. Zou dan toch de faam van schrijver Schalekamp de plaats Barendrecht al vooruit gesneld zijn?

  • markschalekamp

   Carnisse, Smitshoek en Koedood zijn onderdeel van Rotterdam, net als Barendrecht, de facto. Barendrecht heeft ’n goede FC (speelt Topklasse), een enorme groenteveiling, maar dankt z’n faam misschien vooral aan de fileberichten. Het was op die manier wel dagelijks in ’t nieuws.

 3. Nick

  Laatst hebben we ook in het Cultureel Centrum opgetreden. Top publiek. Daarna hebben we ff wat lekkers gehaald op ’t Vlak. Bij Heijboer! We kwamen daar Bas Hokke en Pierre Scheffers nog tegen. Zijn grote fans van ons. Zij vinden die topklasse helemaal niets.

 4. Simone

  Ha Mark,

  Kom jij toevallig uit hetzelfde dorp als Wim Sonneveld?

  liefs Simone

 5. hugo

  Hey Mark,
  je had eigenlijk ook eens moeten gaan kijken naar die mooie weilanden tussen Barendrecht en Rhoon;-)

 6. Jongens, volgens mij gaat hier wat mis. Afgezien van mijn complimenten voor het leuke stukje, moet dat even recht.

  Kijk, Wim Sonneveld is geboren in Utrecht. Dat klinkt als Barendrecht – het misverstand is zeer begrijpelijk – maar kloppen doet het niet.

  Verder gaat het liedje “Ons Dorp” (je weet wel, met dat tuinpad van de ouweheer) met aldaar de enige echte slagerij J. van der Ven, niet over het dorp waar Sonneveld iets mee had, maar over dat van zijn vriend Friso Wiegersma, die daar vandaan komt. Dat is een dorpje in Brabant (bekend van de charmante mens en dito tongval).

  En hoe kom ik aan die wijsheid, vraag je je nu af. Nou omdat ik ook uit Deurne kom. Sterker nog, ik ken dat tuinpad als mijn broekzak . Kwam ik elke dag langs als ik naar het overkatholieke St Willibrord gymnasium fietste (met enge paters die, needless to say …..).

  Hoe dan ook, dan heb je meteen de enige twee moemenswaardige dingen van Deurne gehad, die school en dat tuinpad (inderdaad prachtig).

  O nee, ik vergeet ‘r eentje. Namelijk Van Doorne’s Automobielfabriek, ook wel de DAF genoemd (in Brabant heb je het niet over DAF maar over de, of beter nog, d’n DAF. Opgericht door de familie Van Doorne. En als je nou geen Brabantse tongval hebt, maar eentje uit de richting van Aerdenhout of iets anders onbeheurlijk moois, dan heet die familie eigenlijk gewoon Van Deurne.

  ik weet het, hoop kennis in een keer, doe er gerust je voordeel mee.

  Houdoe!

  .

  • markschalekamp

   Bron: website BVV Barendrecht
   ‘Het vlaggenschip van BVV Barendrecht speelt volgende week woensdag 25 augustus in de eerste ronde van de ‘betaalde’ KNVB-beker tegen Deurne. De rood/witten trappen dan om 20.00 uur af tegen de zondaghoofdklasser in Brabant.’

   Dit kan geen toeval zijn, Sander. Uitslag overigens 3-0. Voor de Brabo’s…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s