Chef Bouwput

Even wat politieks…

Ze zijn bezig aan mijn straat. Een ploegje, half Brabants, half Slowaaks, maar kan ook Pools zijn, trekt meter voor meter van de ene naar de andere kant. Met hen schuift een grote gele getthoblaster mee, die vanaf een uur of 7 Radio Noordzee uitbraakt. De Brabo’s brullen luidkeels mee. De Polen (of Slowaken) houden hun mond.

Ze zijn al ruim een maand bezig, de stratenmakers. Aardige kerels. Voor een fles Fanta sjouwden ze ook de Ikea-aankoop van mijn buurmeisje drie hoog: ‘natuurlijk doen we dat, mevrouwtje.’ Een goed deel van de dag zitten ze in hun keet, de getthoblaster laten ze dan buiten door jengelen. Laatst vroeg ik wat ze precies doen. Het komt er op neer dat ze de klinkers er uit halen, schoonmaken, wat vers zand strooien en klinkers weer terug leggen. ’t Leek mij knap overbodig.

Om de hoek wordt de tramrails vernieuwd, dat doen ze ’s nachts, hoor ik. Wat is je punt, Mark? Dit is toch gewoon, welkom in Amsterdam! En da’s mijn punt: Amsterdam is een grote bouwput, al jaren. Straten liggen open, de musea zijn dicht, de Noord-Zuidlijn een wrang lachertje van een paar miljard. Dit is volgens mij niet gewoon, maar het gevolg van wanbestuur. Denk niet dat het zo gaat in vergelijkbare steden, zoals Kopenhagen, Dublin of Hamburg. Amsterdam, dat doet maar, zonder visie, zonder regie. Van wie zou die moeten komen, wie is de baas in de stad? Job Cohen was ‘t, sinds 2001.

Woensdag zijn er verkiezingen. De verschillen tussen de partijprogramma’s zijn verwaarloosbaar, zelfs dat van de PVV wijkt wel beschouwd nauwelijks af. Daar win je dan ook geen verkiezingen mee. Verkiezingen worden gewonnen op het appeal van de voorman- of vrouw. Doe ’t goed in het Jeugdjournaal of RTL Boulevard, laat je niet het kaas van het brood eten in een van de vele debatten, daar gaat ’t om. Emile Roemer, een politieke nobody, scoorde een zetel of drie in het RTL-debat. Niet door sterke inhoud, maar door een geestige one-liner. Job viel voortdurend tegen.

Het maakt mij niet uit, ben niet links, niet rechts, maar recht door zee en ik stem al vanaf m’n 18de PVV. Dat Cohen hakkelt vind ik niet relevant. Dat hoor je uit PvdA-hoek nu ook uiteraard: Job is geen gewiekst debater, maar een ervaren en daadkrachtig bestuurder, de man die we nodig hebben. Tja. Ach. Roger Moore speelt 007, Bram van der Vlugt doet al jaren een uitstekende Sinterklaas en Job Cohen acteert de vaderlijke staatsman.

Advertenties

4 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

4 Reacties op “Chef Bouwput

 1. Denis L. Whitton

  Yep, goed gezien. Job acteert. Maar dat is niet ‘the real thing’!

 2. Dr Dre

  Misschien dat z’n broer, Sacha Baron, Mokum erbij kan gaan doen.

 3. Wouter Storm

  Gezien op The Hague Jazz met mn dochter die fan is van Miles Davis. Heb ik als ouder toch nog wat goed gedaan!

  Wouter.

 4. Aarnout

  Hoi Mark. Ik moest denken aan de toespraak die de Leidse burgemeester Goekoop in 1983 in de Pieterskerk hield ter verwelkoming van eerstejaars studenten. Tijdens de El Cid week. Hij zei dat het ons vast was opgevallen dat de stad overal opgebroken was en waarschuwde ons dat het bij ons afstuderen nog steeds zo zou zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s