Schaatsen is folklore, geen topsport

Tijdens de Olympische Spelen zie je de raarste sporten. Wat te denken van de Noordse combinatie? Eerst van een schans springen en dan langlaufen. Best gek. Of curling: iemand -een volwassen persoon- gooit een schijf over het ijs en anderen -ook volwassen- schaatsen er met een bezem omheen. Of 25 rondjes schaatsen in een hal, ook zo merkwaardig.

Schaatsen wordt eigenlijk alleen in Nederland serieus beoefend, alleen hier is het een grote sport. Natuurlijk, in alle landen waar het ’s winters koud kan worden schaatst men, maar daar doen ze dat op ijshockeyschaatsen, met een puck en een stick. Of race je met 6 man een paar spectaculaire sprintjes op die ijshockeybaan, dat heet dan shorttrack.

Schaatsen is onze nationale sport. De Olympische tribunes in Vancouver zitten vol met Hollanders, onder aanvoering van het kroonprinselijk gezin en de premier, begeleid door een dweilorkest. Het had Heerenveen kunnen zijn: weinig buitenlanders te bekennen, al helemaal niet bij de langere afstanden, hooguit de vriendin van een of andere obscure Russische deelnemer of een Canadees die geen kaartjes voor het skiën kon krijgen.

De NOS zendt jaarlijks honderden uren schaatsen uit, zelfs het lulligste World Cup-wedstrijdje in Erfurt is live te volgen, voor een skate-off moet het Journaal wijken. We kijken massaal, dus een fijne sport voor sponsors, wier reclameborden uitgebreid in beeld kunnen komen. Zo is er geld genoeg voor opleiding, begeleiding en salarissen voor onze schaatsjongens en -meisjes. Dan zou je verwachten dat die kanjers de sport ook domineren en bij elke afstand minstens twee medailles pakken. Dat is niet zo, de oogst meestal mager. Sven Kramer won dan weliswaar goud op de 5 kilometer, maar Bob de Jong werd 5de en ene Jan Blokhuijsen 9de. Zilver was er voor een Koreaan die in september voor het eerst op de lange baan stond.

Zo gaat het wel eens vaker bij het schaatsen. Chad Hedrick was een inline skater, meervoudig wereldkampioen, dat wel, en Shani Davis een bekend shorttracker. Beiden maakten een overstap en behoorden binnen een seizoen tot de wereldtop in hun nieuwe sport. Denk je dat een goeie tafeltennisser, een jaar na zijn besluit voortaan te gaan tennissen, meteen Wimbledon wint?

Onze Sven, een goed atleet, leeft ongetwijfeld serieus voor zijn sport, maar dat maakt schaatsen nog geen topsport. Welke sport wel? Een sport die mondiaal beoefend wordt, zoals atletiek, zwemmen, wielrennen, voetbal, turnen of tennis, bijvoorbeeld. De wereldtop stelt dan ook echt iets voor, want als je daar bij hoort, heb je de concurrentie van miljoenen anderen moeten overwinnen. Niet van een toevallige Tsjechische of een verdwaalde Italiaan. Schaatsen is Hollandse folklore. Hartstikke gezellig. Maar een topsport? Nee.

Advertenties

11 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

11 Reacties op “Schaatsen is folklore, geen topsport

 1. Feije

  Hmm. Het eerste deel van je betoog is natuurlijk volstrekte onzin. Je kunt iedere sport tot ridicule proporties terugbrengen. Negentig minuten lang pogen met elf mannetjes in korte broek een bal in een hokje van 7,5 bij 2,5 meter te schieten, is ongetwijfeld niet wat God ooit voor ogen had met ons. En dan gaan we het maar helemaal niet over cricket, tennis of hinkstapspringen hebben. Wat dat betreft zijn boksen, hardlopen en zwemmen waarschijnlijk de enige sporten die bijbel- of evolutiebestendig zijn. De enige sporten die het predikaat – oer- verdienen.

  Maar met de inderdaad dramatisch lage toetredingsdrempel tot de mondiale top die het schaatsen kent, heb je natuurlijk wel een punt. Hoewel Fanny BK ook vier keer goud wist te winnen tussen het stofzuigen, baren & zogen door. Maar dat was in een tijd dat Feyenoord ook nog wel eens kampioen werd, dus sport stond toen uberhaubt nog in de kinderschoenen.

  Aan de andere kant: juist het relatief lage niveau van de gemiddelde topschaatser, maakt die sport misschien tot olympische sport par excellence. Dat toernooi heeft nu eenmaal het amateurisme in de genen zitten, met het belachelijke adagium ‘meedoen is belangrijker dan winnen’. Duh. Nog niet zo heel lang geleden mocht je niet eens meedoen als je jaarlijks meer dan een boekenbon mee naar huis nam.

  Ik zou dus voorlopig zeggen Go Sven, en hopen dat de rest van de wereld nog heel lang niet in gaten krijgt dat je door heel hard op een bevroren atletiekbaan rondjes te rennen op licht-gemuteerde schoenen, rijkdom en eeuwige roem kunt vergaren.

  • markschalekamp

   Mooie reactie, dank! Wat schaatsen ook nog eens tegen heeft op andere sporten, zeker als het langer dan 5 rondjes duurt, is de monotonie. En ook nog eens vrouw-onvriendelijk: die schaatspakken zijn erger dan burqa’s. De haren bedekt, de borsten bedrukt en die delen die door jaren schaatstraining er niet op mooier zijn geworden -bovenbenen en billen- worden juist benadrukt in die condooms.
   Wanneer werd Ajaks overigens voor t laatst kampioen? En welke Nederlandse club won ook al weer als laatste een Europacup?

   • Dr Dre

    Dat Feyenoord die dag won, had weinig met Pi-air te maken, maar vooral met Pim, die die dag aangekomen in hogere sferen meteen begon over het vereffenen van oude schulden (hoe zat dat ook alweer met Rotterdam en Duitsers?) en zo de kastanjes voor ome Bert en zijn neefjes uit het vuur haalde (heeft Harry Mens zelf gezegd).

    Hoe gaat het met je boek? Als je naar de trainingen van de Noordse combinatie zit te kijken, is dat met zekerheid een symptoom van writers’ block. Succes!

 2. Erik

  Tja, ik ben dit dus niet met je eens. Speedskating wordt wel degelijk internationaal op hoog niveau beoefend: ’t is een beetje de NL-mentaliteit om de eigen prestaties te bagatelliseren door te stellen dat het wereldwijd niets voorstelt. Goud met schaatsen? Ach, da’s Friesche folklore. Goud met hockey? Dito maar dan uit ’t Gooi en Aerdenhout.

  Maar welke sport wordt in feite wèl wereldwijd beoefend en zou volgens jouw opinie dus wèl Olympisch moeten worden bestreden? Ik kom eerlijk gezegd niet veel verder dan voetbal, hollen, zwemmen en op twee plankjes van een berg af glijden, alhoewel je je van voetbal ook kan afvragen in hoeverre dat geen folklore is nu wij als Nederland met krap 18 mio inwoners daar zo’n prominente rol in spelen.

  Van korfbal is het duidelijk: dat wordt alleen in NL gespeeld en gelukkig zijn er in de loop der tijd wat gereformeerde schoolmeesters naar België verhuisd, waardoor die sport ook daar wordt bedreven, zodat NL ieder jaar een WK kan organiseren.

  De vraagtekens die jij bij het schaatsen plaatst, kunnen bij vrijwel alle Olympische (en met name: winter-)sporten worden geschreven. Langlaufen met een geweer op je rug. Idioot. En zware kogel aan een stalen ketting en dan hard gaan ronddraaien om ‘m zo ver mogelijk weg te slingeren. Nog zotter. Tweeenveertig kilometer en honderdvijfennegentig meter hardlopen. Rijp voor opname in een psychiatrische kliniek.

  Neen, ik vind jouw opmerking dat schaatsen folklore is en geen topsport dus niet terecht. Maar ik denk ook dat het jou zou teleurstellen als iedereen het met jou eens zou zijn.

  • markschalekamp

   Ja, inderdaad, ook hockey is volgens mijn maatstaven geen topsport. Wordt namelijk ook niet mondiaal beoefend. Zeker nu Pakistan en India de laatste jaren alleen nog maar cricketten, is hockey beperkt tot een elitesport, gespeeld in Holland, een klein gebied rond Barcelona, door wat vriendinnen van Maxima in Argentinië, door wat Aussies (die in elke sport goed zijn) en wat nette Duitsers en Engelsen. Ook in deze sport zit het geld en aandacht vooral in Nederland: dat haalt de toppers in de competitie. In andere landen speel je hockey op ijs, moet je uitleggen dat je ‘field-hockey’ bedoelt als je ’t over onze variant hebt. Ook hier geldt: de jongens en meisjes leven serieus voor de sport, maar dat maakt hun sport nog geen topsport.

   Ik vind niet dat alleen topsporten Olympisch mogen zijn: een beetje folklore is wel schattig. Maar waar jij ’t typisch Nederlands vindt om prestaties te bagatelliseren, vind ik ’t Hollands om niet te weten waar je staat. En dus te denken dat de hele wereld schaatst. Of te denken dat het Nederlands Elftal een serieuze kans maakt om wereldkampioen te worden. Je ziet ’t ook op ander gebied: zo denkt een Nederlander dat het een goede eigenschap is om direct te zijn, terwijl de rest van de wereld gruwt van de Hollandse botheid.

   Mijn lijstje van Nederlandse topprestaties dan. Individueel:
   1) (met voorsprong) Krajicek wint Wimbledon, ’96
   2) Pieter van den Hoogenband, tweede keer goud op 100m in Athene, ’04
   3) Ellen van Langen, Olympisch kampioen 800m, ’92
   Teams:
   1) Europees Kampioen Voetbal, ’88
   2) WK-finale Voetbal, ’74
   3) Olympisch Kampioen Volleybal, ’96
   4) Europacup 1 Feyenoord, ’70

 3. Nick

  Simon,
  jammer dat je dit nu weer schrijft. Ireen e.c. zijn giganten en laten menig jongenshart sneller kloppen! Ik ga zeker naar Schiphol om die meiden en jongens te verwelkomen. Ik heb gehoord dat de gemeente Haarlem het centrum al heeft afgezet vanwege de huldiging!
  Straks ga je ook nog schrijven dat wij Hollanders niet kunnen zingen omdat in 1975 voor het laatst het Songfestival hebben gewonnen! Onzin natuurlijk!

 4. Ook ik kan het niet eens zijn met je. Op basis van de argumenten die je geeft kun je nog wel wat sporten diskwalificeren.

  En wanneer is een sport mondiaal? In de letterlijke zin zou dit dan in alle 180 landen beoefend moeten worden. En vinden we het dan genoeg? Het schijnt dat in alle landen op onze wereldbol geknikkerd wordt, maar ik denk niet dat knikkeren een kans maakt zelfs maar demonstratiesport te worden (en het argument dat knikkeren geen sport maar spel is geldt even zeer voor het eerder genoemde curling).

  Nou ja, gelukkig bepaalt niet Mark maar het IOC welke sporten zich olympisch mogen noemen, daar we anders de komende decennia op de medaillespiegel van de winterspelen de laatste plaats zouden mogen delen met de Dominicaanse Republiek.

  • markschalekamp

   Mondiaal? Korfbal niet. Buzkashi niet en kaasrollen ook niet. In elk land ter wereld wordt gevoetbald, gezwommen, getennist. Daar tussenin zitten sporten die niet overal worden beoefend. Volleybal in veel landen, schaatsen in bar weinig. En op een goed moment kun je zeggen: leuk dat jullie ’t doen, en dat je nog 3 landen zo gek hebt gekregen om mee te doen met je EK, maar Olympisch, nee…
   En wie weet bepaal ik ’t wel, binnenkort. Als tante Erica lekker zo doorgaat, komt er binnenkort een Nederlands IOC-plaatsje vrij.

   • Jaap van Veen

    Beste Mark,
    In de VS is voetbal vooral iets voor dames, als één van de grootste sportlanden ter wereld is dat al een diskwalificatie van de sport. Verder is het in Azië geen grote sport, in Zuid Afrika niet en zo voorts. Dus…
    Maar wat ik veel verontrustender vind is dat, blijkbaar een hoofdredacteur bij het NRC bepaald wat wel en niet gevonden mag worden op een opiniepagina. Zout op! Het lijkt gvd wel De Waarheid ten tijde van de Praagse lente! Als jij dit vindt mag je dat van mij vinden en er zit ook best een kern van waarheid in. Bovendien is het, zoals gebruikelijk bij jouw stukjes, gewoon fijn om te lezen en ben ik niet op zoek naar waarheidsvinding, hooguit naar herkenbaarheid bij het lezen daarvan. Ga zo door!

 5. daantje

  Jeetje wat heb je losgemaakt bij iedereen. Boor je onze nationale sport volledig de grond in. Onze helden! En wat maakt het uit wat ze verdienen. Zo een typisch Hollandse opmerking. Een tikje zuur allemaal. Hebben we eindelijk weer eens een ster, wordt ie afgemaakt. Ik heb je nog nooit gehoord over de salarissen van de voetballers, over hun onmogelijkheid om 1 normaal woord te spreken, of de talloze praatprogramma’s die over deze mannen gaan. Nee Mark ben diep teleurgesteld. Gelukkig weet ik dat we vanavond weer op naar de medailles gaan voor de 1500 meter! Je begrijpt dat je me diep hebt geraakt, midden in het hart!

 6. markschalekamp

  Het spijt me, Daantje, ik bied mijn excuses aan jou en alle anderen die ik gekwetst heb door iets onaardigs te zeggen over Sven (ik maakte ‘m deze zomer een paar dagen mee, vond ’t een arrogant ventje) en de salarissen van de schaatsers te noemen (het is helemaal niet relevant dat je met, pakweg 2 keer Balkenende, verslagen wordt door jongens voor wie schaatsen een exotische hobby is). Ik denk dat we vanavond op de 1500 meter wel 4 medailles pakken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s