Hoongelach om Scheringa misplaatst

(opiniestuk – NRC Handelsblad 14 oktober 2009)

Nu de DSB is gevallen, treft Scheringa hard commentaar in de media en hoongelach op straat. Ik vind dat misplaatst.

De DSB zou een krakkemikkige bank zijn. Oh ja? Wanneer spaarders hun geld massaal terug willen, valt elke bank om, hoe gezond ook. Als je maar hard genoeg roept dat ’t slecht gaat met een bank, is dat ook zo, dan creëer je zo’n run  – en heb je achteraf gelijk. Scheringa beweert dat hij ‘gepakt’ is en men het doelbewust op de ondergang van zijn bank voorzien had. Van Lakeman is dat duidelijk, die windt er geen doekjes om. Van het lekken uit het crisisoverleg tussen DNB en Financiën, wat vette krantenkoppen en de paniek veroorzaakte die de rechter er toe zette het curateleverzoek -alsnog- goed te keuren, is boos opzet lastiger aantoonbaar.

Zijn val is terecht, wordt gezegd, zo komt boontje om z’n loontje: had-ie maar niet die arme mensen moeten opzadelen met te hoge schulden. Het verbaast me, ook bij eerdere en soortgelijke affaires, dat zo gemakkelijk beschuldigend naar de kredietverstrekker wordt gekeken. Werden consumenten verleid met agressieve reclame? Kan zijn en wellicht hadden mensen beter gewezen moeten worden op de risico’s, maar ze zijn de lening aangegaan met hun volle verstand, uit vrije wil, verblind misschien door de zucht naar dat grote plasmascherm, die nieuwe auto of een eigenlijk te duur huis.

dossier_dirk_scheringa_largeZijn val is terecht, wordt gezegd, want hoogmoed komt voor de val: Scheringa is megalomaan en ijdel. Het mag dan ijdel zijn om je bank je eigen initialen mee te geven, maar zo vaak treedt Scheringa niet op de voorgrond. Als hij in beeld kwam was dat meestal als enthousiaste supporter van de sportploegen die hij ondersteunde. Zoals voetbalclub AZ, die hij met zijn geld, maar vooral door het aantrekken van goede beleidsmakers en trainers, heel knap kampioen zag worden. Zijn passie voor moderne schilderkunst resulteerde in een uitstekend museum, goed geleid, bezocht en gewaardeerd. Daar is weinig megalomaans aan, Scheringa houdt van realisme.

Terwijl Scheringa graag serieus wilde worden genomen, deden de old boys lacherig over hem en zijn bankje. Jarenlang kon dat, tot de DSB geen last bleek te hebben van de kredietcrisis en AZ ineens kampioen van Nederland werd. En als zo iemand zelfs de euvele moed heeft om ministeriële aspiraties uit te spreken, wordt het tijd de parvenu zijn plaats te wijzen. Zo iemand bied je in ieder geval minder snel de helpende hand, wat de vijf grootbanken tamelijk moeiteloos hadden kunnen doen.

Scheringa is een succesvolle ondernemer, volkomen selfmade. Jarenlang heeft hij duizenden mensen werk geboden, nog veel meer anderen heeft hij mee laten genieten van zijn passie voor sport en kunst. Nu hij tot val is gebracht, heeft hij ineens met terugwerkende kracht nooit gedeugd. Het hoongelach, waarmee men zich verlekkert aan zijn ondergang, doet denken aan de Middeleeuwen, toen de veroordeelde op het schavot door het volk kon worden beschimpt en uitgejouwd – dan durfden ze wel.

Naschrift 17/10: de actualiteit heeft mijn artikel al ingehaald. Opmerkelijk hoe snel de publieke opinie gekanteld is: Scheringa wordt inmiddels gezien als een West-Friese held, vechtend voor zijn bank en personeel – en da’s ook weer overdreven.

Naschrift 22/10: en inmiddels lijkt Nederland weer klaar met Scheringa. Slachtoffer werd even held en is nu weer een bankier -de zoveelste- die te inhalig is geweest, maar weigert de schuld bij hem zelf te zoeken.

Advertenties

12 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

12 Reacties op “Hoongelach om Scheringa misplaatst

 1. Herre

  Of, Markie, zoals Ze Dzjermans plachten te stellen:
  “If you put your head above the corn, it will be cut off”.

  Mooi stukje dus, kan een inspiratie zijn voor een nieuw Star Wars eposje…

  Groet, H

 2. Totaal niet mee eens. Ik vond het al jaren een lul. Hij is echt rijk geworden van andermans misere. Tuurlijk, volle verstand, maar wat als er nou 12 miljoen mensen zijn met een minder verstand dan Dirk. Daar heeft hij handig gebruik van gemaakt. Ik vervloek al jaren die kut commercials met lenen, lenen en vet terugbetalen. Nee het is zeker geen weldoener,….ja, wellicht met geld van de armen. Nee, het is geen Robin Hood. Dat heeft hij net verkeerd begrepen: Het is geven aan de armen, niet jatten van hun. Helaas, ook door jou verhaal vind ik de man nog steeds een grote boef!

 3. Jan Bijpost

  Eindelijk lees ik een stuk waar ik me in kan vinden. Eenvoudig Nederland geniet van leedvermaak. Ik kan alleen maar ontzettend veel respect hebben voor de ondermersprestaties van Dirk Scheringa.

  Waar half Nederland AZ alweer ziet degraderen verwoord Mark het heel goed. Scheringa heeft niet alleen maar veel geld in de club gestoken, maar vooral een goede organisatie neergezet. De begroting is nu zo stabiel dat ze met een midnere sponsor ook kunnen overleven.

  Scheringa is slachtoffer van het slechte werk van de AFM, die eerder had moeten optreden om de woekerpoliszaak uit de wereld te helpen. Helaas keert iedereen, heel gemakkelijk, zijn rug naar hem toe. Zoals Wouter Bos, die niet tegen Lakeman zijn uitspraken ingaat en daarmee het vertrouwen in DSB behoud, maar dit slechts onverstandige uitspraken noemt. En de weken daarna is hij, aldus zijn eigen woorden in de persconferentie, onbereikbaar voor Scheringa.

  Scheringa stond er helemaal alleen voor tegen de machthebbers in het land. Waar het leek dat Bos de crisis goed doorhielp veroorzaakt hij nu alleen maar leed bij 2000 medewerkers, 4000 klanten en een groot fatastisch zakenman. Leed dat heel goed voorkomen had kunnen worden. Bos is niet meer geloofwaardig!

 4. Één ding is gewoon zeker. Er zijn fouten gemaakt en diegene die daar verantwoordelijk voor is (geweest) moet daar ook voor boeten.

  Wanneer ik lees dat dhr. Scheringa miljoenen van de bank in zijn eigen zak (lees: hobby’s) heeft gestoken, vind ik dat best schandalig.

  Als ik hoor dat er mensen zijn die eerst €500 per maand hypotheek betalen en het jaar daarop het drievoudige moeten betalen, zijn er 2 partijen stom geweest.

  Ik ga ervan uit dat je rentepercentages in contracten staan. Dat je ook als ontvangende partij de kleine lettertjes leest en dat je zeker weet waar je de komende jaren aan toe bent wanneer je een hypotheek afsluit. Doe je dat niet, ben je dom bezig. Een bank is naar mijn idee wel deels verantwoordelijk. Zij moeten de klanten wijzen op eventuele risico’s die zij lopen.
  Als klant heb je de verantwoording om te kijken wat je eigen risico’s zijn.

  Het is heel jammer voor de mensen die niet bij hun geld kunnen, het is heel jammer voor de mensen die misschien hun baan verliezen.

  Nog even, er is uitstel van executie. Maar de DSB-Bank, met wie ook als eigenaar gaat het nog lastig krijgen. Ze hebben een naam.

 5. ts

  Heel bizonder Mark, want ik ben het met je eens.
  Niet Scheringa alleen of eventueel Lakeman, maar zeker ook de DNB, AFM en Bos zijn mede-verantwoordelijk voor het mogelijk faillissement van de DSB.

 6. claar

  Eens. Ik voorzie een doorstart als M.S.B. (die is ook te vertrouwen)

 7. Maarten

  Helemaal correct in je analyse! Wat ook een rol speelt in het niet steunen van DSB is dat de waarde van de andere banken toeneemt bij het wegvallen van DSB. Een ze krijgen er weer nieuwe klanten bij en twee, er zijn minder banken. Als aandeelhouder van twee van die overgebleven banken en semiaanddelhouder van een aantal andere banken in NL, heeft Bos er alle belang bij om DSB niet te steunen. Vandaag moet Bos HBU verkopen! Misschien kan hij aan Dirk om advies vragen…

 8. Nick

  Volgens Simon is een provisie van 80% volstrekt normaal in de bankwereld. Heeft ie gelezen in de Elsevier (http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Economie/248358/AFM-Provisies-van-tachtig-procent-gangbaar.htm)
  Waar kan ik terecht met mijn claim? Want ons optreden tijdens het 35 jarig bestaan volgend jaar op Texel zal wel niet doorgaan!
  Bedankt Pieter!
  afz. Een teleurgestelde Nick

 9. Patrick Verheij

  Mark, tja, nu had ik weer gehoopt dat je over Lakeman zou schrijven (ipv over Scheringa of over Cruijff). Misschien heeft de recente geschiedenis je ingehaald, maar iedereen, alle media, het volk – ja weer het volk – staat inmidels achter Scheringa. En dus vanzelf achter je stuk.
  Lakeman, die is toch veel interessanter? Ik herinner me hoe hij begin jaren tachtig is opgelicht door Robin de Vilder – telg uit een koopmansgesclacht, zoon van de directeur van de Kvk. Is die Lakeman daardoor voorgoed gefrustreerd geraakt, van het pad, of heeft hij een punt: zoveel instanties woekeren met die kooppolissen – DSB was het meest hardleers? Heeft Lakeman gewoon het recht van vrije meningsuiting? Strijd hij vanuit een innerlijke overtuiging? Hebben de grote banken inclusief DSB en DNB boter op hun hoofd, of is hij een gefrustreerde schurk?

  Onderzoeksjournalistiek? – ach, een karakterschets?

  Ook interessant: de rol van media, – die van jou zelf incluis – die die volkse Scheringa zo bejubelen, terwijl de Godvrezende zich toch van schandalige praktijken bediende?

  Of neem Wellink, is die man niet heel erg uit de tijd – met die zuinige aardappel in z’n keel?
  Ook zeer interessant.

  Nou, links en rechts wat suggesties…

  Tot snel, p

 10. Marina wijn

  dag Mark,
  Ik ben het roerend eens met je verhaal.
  Waarschijnlijk is Scheringa inderdaad wat hebberig geweest, nèt als zijn collega’s. Maar dit heeft hij absoluut niet verdiend.
  Moedwillig hebben ze hem laten zakken en met hem zijn hele gemeenschap van medewerkers, toeleveranciers (broodjeszaken, pizzakoerier, etcetera). Dit is een grote klap voor Scheringa zelf, maar ook voor de medewerkers en hun regio.
  Ik vrees dat afgunst op deze succesvolle nieuwkomer en ondernemer een grote rol speelt. Hij hoort niet bij de Leyenaren, de loonslaven, die hem nu zo ten onrechte laten vallen.

 11. Els Tegelaar

  Scheringa is een geweldige ondernemer en ik heb de indruk, dat hij “kost wat het kost”kapot moest.
  Een Wouter Bos mag van mij direct naar huis en zich, net als die 2.000 werknemers van DSB vervoegen bij het CWI, maar dan wel eerst opeten, wat hij heeft. Dat een ondernemer nog geen bankier is, had DNB zich erder moeten beseffen.
  Dat een minister, die onze belastinggelden beheert geen ondernemer is, wordt ook steeds duidelijker.
  Heeft hij inzicht in wat dit besluit, Scheringa persé failliet laten gaan, gaat kosten, alles bij elkaar in de vorm van gvolgschade ? Ik geloof er niets van.
  Misschien wordt het tijd dat Bos in zijn funktie vervangen wordt door Scheringa, want dat die laatste wel degelijk in staat is een winstgevende oganisatie op te bouwen, staat toch wel vast. En is dat niet wat wij nodig hebben ? Hij heeft er straks mooi tijd voor !! Dan mag Woutertje weer in de oppositiebanken ( of gwoon helemaal weg, inclusief zijn boter op zijn hoofd en zijn partij ) en kunnen Willink en Scheringa aan het roer, om eens te “ruimen”waar het echt nodig is.

  Doodzonde……………………….

 12. Jaap van Veen

  Het is niet zwart, niet wit. Heel goede nuances Mark en als een volk wil worden opgelicht c.q. gestraft worden voor haar hebberigheid dan gebeurd dat, al eeuwen. Moeten de banken zich dan als hoeder van het volk opstellen of hebben we daar nu juist de AFM en De Nederlandse Bank voor. Of de politiek, tsja de politiek, Da’s pas een slangenkuil..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s