‘80% van de vrouwen wordt geëxploiteerd’

02977753_4002‘80% des femmes sont exploiteés.’ Dit komt niet uit de mond van de VN-vertegenwoordigster voor Vrouwenzaken, zelf Somalisch of Oegandees, naar aanleiding van een of andere studie. Nee, het wordt gezegd door een bleke Parijse vijftiger, ineens, uit het niets. Hij kijkt er heel gewichtig bij. 

Ik ben uitgenodigd voor een etentje bij S., samen met nog zo’n 8 anderen. Het gezelschap is bont: een architect, een makelaar, nog eentje, A. is er en Stephane, artfilmhouse-directeur. Verder een actrice die beroemd schijnt te zijn (ziet er niet uit, maar doet wel heel theatraal), haar man, die regisseur is en hun nanny, die vooral rookt en zich niet te veel om kinderen bekommert. En tegenover me zit de dunne Parijse bleekscheet. Net sloot hij al zijn eigen IPod aan op de stereo om zijn muziek op te zetten: zenuwachtige en bestudeerde jazz, piep-wie-piep-pieiiiep

‘80% des femmes sont exploiteés.’ Alsof hij zelf het leed van die vrouwen op de frêle schouders moet dragen. ‘Je maakt een grap,’ zeg ik, vermoedend dat dit dan de eerste in zijn leven zou zijn. ‘Non, c’est vrai,’ zegt-ie pedant. 80%? Waar? In Frankrijk? Op zijn volleybalclub? Op de wereld? En wat bedoelt hij met ‘exploitatie’? Natuurlijk is het erg en zijn er misstanden. Woman is the nigger of the world, zong Lennon – al moest hij dat waarschijnlijk onder dwang van Yoko. Ik probeer het niet af te doen als onzin, daar gaat het me niet om, maar zijn zelfingenomen aplomb vind ik stuitend. En heel Frans.

‘80% des femmes sont exploiteés.’ Wat een verschil met Nederland: daar word je zelfs diep in de grachtengordel weggehoond om zoveel pretentie en intellectueel geposeer. Het liefst had ik deze Pipo een paar poffers gegeven, maar voor het gezelschap is zijn opmerking de call te gaan discussiëren, serieus & stellig. Dit doen Fransen namelijk graag. ‘Mijn vrienden in Nederland worden vooral door hun vrouwen geëxploiteerd,’ is mijn laatste bijdrage. Wordt niet gewaardeerd. Wat een irritant volk, die Fransen. De mannen dan hè: de vrouwtjes zou ik graag exploiteren.

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

2 Reacties op “‘80% van de vrouwen wordt geëxploiteerd’

  1. Patrick

    Ga binnenkort bij een “Franse” vriend op bezoek, dus heb je nog meer tips om dit soort rare opmerkingen/discussies in de kiem te smoren of toch gewoon klappen geven?

  2. markschalekamp

    geef maar gewoon klappen, dan ben je ’t snelst klaar met dat gelazer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s